fbpx

5 tips inför anställningsintervjun

person in black pants and black shoes sitting on brown wooden chair

Dela

Att söka en tjänst inom kyrkans värld kan vara både spännande och nervöst. Här är fem värdefulla tips för att hjälpa dig förbereda dig inför din anställningsintervju för en kyrklig tjänst.

1. Fördjupa dig i församlingens vision, värderingar och eventuella utvecklingsområden

Innan intervjun, ta dig tid att grundligt undersöka församlingen eller organisationen du söker tjänst hos. Läs igenom deras hemsida, särskilt sidorna om deras vision, värdegrund och pågående projekt. Detta visar ditt engagemang och hjälper dig att formulera relevanta frågor under intervjun.

Om din intervju gäller arbete inom Svenska kyrkan bör det finnas en så kallad församlingsinstruktion tillgänglig på församlingens hemsida. I övriga samfund finns det alltid andra former av styrdokument som har med församlingens vision att göra. Förhoppningsvis finns dessa också tillgängliga via hemsidan. Se till att vara väl inläst när du kommer till intervjun.

2. Förbered konkreta exempel på din tro i praktiken

Var beredd att dela personliga erfarenheter som visar hur din tro har format ditt liv och arbete. Förbered några konkreta exempel på hur du har omsatt din kristna tro i praktisk handling, vare sig det är genom volontärarbete, mentorskap eller andra kyrkliga aktiviteter. Även om det kan kännas lite ovant och personligt att tänka i dessa banor kan det vara avgörande i en intervjusituation att kunna sätta ord på sin tro och hur tron påverkar ditt liv.

3. Öva på vanliga intervjufrågor

Gå igenom vanliga intervjufrågor och öva på dina svar. Inom kyrkliga tjänster kan du förvänta dig frågor om din personliga tro, din syn på kyrkans roll i samhället, och hur du hanterar utmaningar i församlingsarbetet. Var ärlig och autentisk i dina svar. Även frågor som handlar om dina styrkor och svagheter eller positiva och negativa sidor kan bli aktuella. Försök att lägga lite tid på att reflektera över detta innan det är dags för intervju.

4. Visa ödmjukhet och samarbetsvilja

I kyrkligt arbete är teamwork och ödmjukhet viktiga egenskaper. Under intervjun, betona din förmåga att samarbeta med andra och din villighet att lära och växa tillsammans med andra. Ge exempel på situationer där du har arbetat framgångsrikt i team eller löst konflikter på ett konstruktivt sätt, även utanför kyrkans värld.

5. Kom förberedd med egna frågor

Förbered några genomtänkta frågor om tjänsten och församlingen. Detta visar ditt intresse och engagemang. Du kan till exempel fråga om församlingens framtidsplaner, möjligheter till komptensutveckling för personalen, eller hur församlingen arbetar med att nå ut till olika grupper i samhället.

Genom att följa dessa tips kan du göra ett starkt och positivt intryck under din anställningsintervju för en kyrklig tjänst. Kom ihåg att vara dig själv och låt din passion för tjänst och tro lysa igenom.

Lycka till med din intervju!

Redaktionen
info@kyrkjobb.se


Vill du skriva om något intressant i kyrkans värld och få det publicerat här i Kyrkjobb.se:s minimagasin Kyrkporten? Mejla info@kyrkjobb.se och beskriv din idé!

man reading a book

Kyrkan och folkbildningen – är vi på väg mot en fördumning?

Vi vet mer än någonsin. Ändå är kunskapsförakt ett utbrett fenomen i vår tid. I vår tids individualistiska samhälle tror vi att vi vet bäst själva. Nedskärningarna i regeringens anslag till studieförbunden sänder också signalen att det här med bildning är något förlegat. Vi lär våra barn att ifrågasätta och ha ett kritiskt förhållningssätt, men lär vi dem att sätta saker i sammanhang, att reflektera, om gott omdöme, att ha ansvar och inte bara att ha rätt till? Är vi rentav på väg mot en fördumning?

Läs mer »

Historien om den svenska psalmboken

Den svenska psalmboken är inte bara en samling sånger; den är som en krönika över Sveriges andliga språk genom tiderna. Sidorna i psalmboken är fyllda av texter och toner som inte bara berör tro och kultur utan är även betydelsefulla för det svenska språkets utveckling. Det är en speciell bok i den svenska litteraturen och musiken, och att förstå något av var den kommer ifrån tar oss närmare förståelsen av vårt kollektiva arv. Psalmboken är mer än en religiös text; den är ett levande dokument som än idag fortsätter att både påverka och porträttera den svenska kulturen och identiteten.

Läs mer »