Prästens uppdrag i Svenska kyrkan handlar i grund och botten om att förkunna och undervisa om kristen tro på ett begripligt sätt. Till detta kommer ansvaret att leda församlingens gudstjänster och förrätta de kyrkliga handlingarna – dop, konfirmation, vigsel och begravning. Något som är unikt för präster är att endast de får döpa och dela ut nattvarden, eftersom dessa är Svenska kyrkans två sakrament.

Arbetsmiljön varierar kraftigt – från altaret i kyrkan till människors hem och olika offentliga institutioner. En stor del av tiden tillbringas visserligen i kyrkan och församlingshemmet, men präster gör också hembesök, håller andakter på sjukhus eller fängelser och finns tillgängliga där människor behöver stöd. Oftast ingår prästen i ett team tillsammans med diakoner, pedagoger och kyrkomusiker.

En vanlig dag som präst

En typisk arbetsdag kan vara mycket omväxlande. Förmiddagen kanske ägnas åt att förbereda en predikan eller planera kommande gudstjänster, medan eftermiddagen kan innebära en begravningsceremoni och kvällen en konfirmandträff. Denna variation mellan livets högtider och svåra stunder gör prästyrket både krävande och meningsfullt.

Mycket av prästens vardag kretsar kring möten med människor i olika livssituationer. Det kan vara glädjeämnen som vigslar och dop, men lika ofta handlar det om att ge stöd i sorg och svåra stunder. Genom enskilda samtal erbjuder prästen själavård och vägledning, och tack vare den absoluta tystnadsplikten kan människor känna sig trygga att dela sina djupaste bekymmer. Undervisning av konfirmander och andra grupper inom församlingen hör också till de vanliga arbetsuppgifterna.

Kallad till präst

Att vara präst betraktas som ett kall snarare än bara ett yrke. Kyrkan viger präster till livslång tjänst – även om någon skulle byta karriär behåller hen sin prästidentitet och exempelvis tystnadsplikten. Den särskilda prästskjortan med vit krage f ungerar som en synlig markör av ämbetet. Denna livslånga vigning och det förtroende som följer med rollen gör prästyrket både ansvarsfullt och särpräglat.