1. Vad gör en församlingspedagog?
En församlingspedagog arbetar med att planera, leda och utveckla pedagogiska verksamheter i församlingen. Exempel på uppgifter är:
- Undervisning: Skapa och leda grupper för barn, ungdomar och vuxna, till exempel i konfirmandundervisning, bibelstudiegrupper eller samtalsgrupper.
- Verksamhetsutveckling: Planera och genomföra projekt kring kristen tro, livsfrågor, etik och värdegrund.
- Samarbete i församling: Arbeta i team med präster, diakoner och kyrkomusiker för att gemensamt skapa en levande församling.
- Kontakt med samhället: Ha goda relationer med exempelvis skolan, socialtjänsten eller ideella organisationer för att underlätta dialog och samverkan.
Yrket passar dig som tycker om att arbeta med människor, är intresserad av teologi och vill förmedla Svenska kyrkans tradition och värderingar på ett pedagogiskt och inspirerande sätt.
2. Vägen till behörighet
För att kunna anställas som församlingspedagog i Svenska kyrkan krävs både akademisk utbildning och pastoralteologisk utbildning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Enligt Svenska kyrkans behörighetsregler (se PDF-länken ovan) behöver du vanligtvis:
- Akademisk examen
- Minst 180 högskolepoäng (motsvarande en kandidatexamen) inom ett pedagogiskt eller beteendevetenskapligt område.
- Som exempel kan det röra sig om en lärarexamen, förskollärarexamen, socionomexamen eller andra utbildningar med tydlig pedagogisk inriktning.
- Det är också möjligt att ha en examen i annat huvudområde om du kompletterar med pedagogiska kurser så att det sammanlagt uppgår till 180 hp.
- En annan möjlighet är också att utgå ifrån arbetslivserfarenhet kompletterat med högre studier.
- Pastoralteologisk utbildning
- När den grundläggande behörigheten är på plats går du vidare till Svenska kyrkans utbildningsinstitut, där du läser den pastoralteologiska utbildningen för församlingspedagoger.
- Denna utbildning ger fördjupning i kyrkans tro, liv och lära, samt yrkesidentitet och yrkesetik.
- Församlingsförankring
- Det är vanligt att studenter under sin utbildning har någon form av praktik i en församling eller redan är anställda i församling under studietiden, vilket ger förankring i den praktiska verkligheten.
3. Pastoralteologisk utbildning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut
Själva kärnan i församlingspedagogens yrkesroll innefattar att kunna tolka och förmedla kristen tro. Därför krävs en särskild utbildning som kompletterar dina akademiska studier med kunskap om Svenska kyrkans tradition, teologi och pedagogik. Utbildningen innehåller bland annat:
- Teologi och bibelkunskap: Fördjupade studier i bibelvetenskap, kyrkohistoria, systematisk teologi och etik.
- Pedagogiska metoder i kyrklig miljö: Hur man planerar, leder och utvärderar undervisning i församlingens olika verksamheter (t.ex. konfirmandgrupper, barn- och ungdomsverksamhet, vuxenundervisning).
- Kyrkans tro, liv och lära: Liturgi, psalmsång, ekumenik och andra kunskapsområden som är centrala i kyrkans liv.
- Profession och ledarskap: Hur du agerar i rollen som församlingspedagog, samarbetar med andra yrkesgrupper och utvecklar din ledarskapsförmåga.
Studierna varvas ofta med praktiska moment och reflektion över hur teori och praktik hänger samman. När du fullföljt denna pastoralteologiska utbildning blir du behörig att anställas som församlingspedagog i Svenska kyrkan.
5. Antagning och ansökningsprocess
1. Välj en akademisk utbildning med pedagogisk inriktning
- Ansök via antagning.se till en utbildning med stark koppling till lärande och pedagogik (till exempel lärarutbildning, förskollärare, socionom med pedagogiska inslag, etc.).
2. Kontakta Svenska kyrkans utbildningsinstitut
- Redan under din grundutbildning kan det vara klokt att ta kontakt med Svenska kyrkans utbildningsinstitut för att få vägledning om upplägg och kommande pastoralteologiska kurser.
3. Pastoralteologisk antagning
- När du är klar eller nästan klar med din akademiska examen söker du till det pastoralteologiska programmet för församlingspedagoger.
- Du kan behöva lämna in intyg om akademiska meriter och ett personligt brev kring ditt engagemang i kyrkans verksamhet.
6. Efter examen: arbete och utveckling
När du har slutfört både den akademiska utbildningen och pastoralteologiska kurserna blir du behörig att anställas som församlingspedagog i Svenska kyrkan. Dina arbetsuppgifter kan då bland annat innefatta:
- Planera och leda undervisning för olika åldersgrupper.
- Arbeta med konfirmandverksamhet och andra pedagogiska projekt.
- Utveckla läromedel och metodik för församlingens lärande.
- Samarbeta med andra yrkesgrupper som präster, diakoner, kyrkomusiker och ideella medarbetare.
Det finns även möjligheter till fortbildning och specialisering inom områden som ledarskap, projektledning, ungdomsverksamhet, äldres utbildningsbehov eller internationellt arbete. Svenska kyrkan erbjuder regelbundet kurser och utbildningar för yrkesverksamma.
7. Sammanfattning
Vägen till att bli församlingspedagog kan sammanfattas i följande steg:
- Akademiska studier: Skaffa en relevant kandidatexamen (180 hp) inom pedagogik, beteendevetenskap eller likvärdigt.
- Pastoralteologisk utbildning: Gå vidare till Svenska kyrkans utbildningsinstitut för fördjupande teologiska och pedagogiska studier, med fokus på Svenska kyrkans tro, liv och lära.
- Praktik och erfarenhet: Tillgodogör dig praktik i församlingsmiljö under utbildningen för att utvecklas i den pedagogiska rollen.
- Behörighet: Efter godkänd pastoralteologisk utbildning är du behörig att anställas som församlingspedagog.
Att vara församlingspedagog är ett meningsfullt och kreativt yrke för dig som vill göra skillnad i människors liv och samtidigt fördjupa deras kunskap och engagemang i kyrkans tro och verksamhet.
Läs mer
- Svenska kyrkans utbildningsinstitut: Församlingspedagog 2023
- Behörighetsregler för församlingspedagog (PDF)
Har du ytterligare frågor rekommenderas du att kontakta Svenska kyrkans utbildningsinstitut eller din lokala församling för mer detaljerade råd kring studieval och yrkesvägar. Lycka till på vägen mot en framtid som församlingspedagog!