fbpx

5 tips för god återhämtning

high angle view of lying down on grass

Dela

Under sommaren söker många av oss vår årliga återhämtning och avkoppling efter en tid av arbete. För oss som arbetar inom kyrkan kan detta vara extra viktigt då uppgifterna ibland kan innebära en emotionell och psykologisk belastning som en följd av många möten med människor och stort ansvar. Här nedan presenterar vi några av de bästa tipsen för god återhämtning, baserade på aktuell forskning.

1. Prioritera sömn och vila

Sömn är en grundläggande komponent för återhämtning. Forskning visar att tillräcklig sömn, både kvantitativt och kvalitativt förbättrar både fysisk och mental hälsa. Försök att få minst sju till åtta timmars sömn per natt. Att ha en regelbunden sömnrutin, även under semestern, kan hjälpa till att stabilisera kroppens inre klocka och förbättra sömnkvaliteten.

2. Engagera dig i fysisk aktivitet

Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig vara en effektiv metod för att minska stress och främja återhämtning. Enligt en studie från Harvard Medical School hjälper daglig motion till att frigöra endorfiner, kroppens naturliga stressbekämpare. Välj en aktivitet du tycker om, såsom promenader, cykling eller simning, för att göra det till en del av din dagliga rutin. Den fysiska aktiviteten hjälper också för att få en bra nattsömn då kroppen är trött om den fått jobba fysiskt under dagen.

3. Koppla bort från tekniken

Att ständigt vara uppkopplad kan öka stressnivåerna och förhindra riktig återhämtning. Forskning från American Psychological Association visar att digital avkoppling, såsom att stänga av mobiltelefoner och datorer under vissa perioder av dagen, kan minska stress och förbättra välbefinnandet. Försök att ha teknikfria zoner och tider, särskilt innan läggdags. Det kan också hjälpa att göra detta till ett projekt och en utmaning tillsammans med den eller dem du bor med. Ta med barnen, din partner eller en vän på en utmaning att undvika mobiltelefonerna under en hel dag. Se vad som händer och reflektera tillsammans!

4. Öva mindfulness och meditation

Mindfulness och meditation har blivit alltmer populära som metoder för att hantera stress och främja mental hälsa. Enligt Mayo Clinic kan dessa metoder hjälpa till att sänka blodtrycket, minska ångest och förbättra sömnkvaliteten. En enkel daglig meditationsövning på tio minuter kan göra stor skillnad för din återhämtning. Youtube är en bra plats för att hitta guidade meditationsövningar, men det går också bra att bara sitta ner och djupandas i några minuter för att uppnå en avstressande effekt på nervsystemet.

5. Tillbringa tid i naturen

På sommaren är det populärt att vistas i naturen och den som gör det kan säkert uppleva hur det påverkar humöret, orken och stressnivåerna. Forskning visar också att tid i naturen kan ha en positiv inverkan på mental hälsa och välbefinnande. En studie publicerad i Environmental Health Perspectives fann att regelbunden exponering för naturen kan minska stress, förbättra humöret och öka känslan av välbefinnande. Utforska lokala parker, skogar eller stränder för att dra nytta av naturens lugnande effekt. Sätt dig på en stubbe. Blunda och lyssna på det som finns omkring dig. Lägg märke till dofterna, ljuset och luften. Låt naturen guida dig i att hitta tillbaka till dig själv och ditt välmående.

Att ta hand om sig själv genom dessa metoder kan hjälpa till att säkerställa att du är utvilad och redo att återvända till arbetet med förnyad energi och kraft. Ha en avkopplande och återhämtande fortsatt fin sommar!

Källor
  1. Harvard Medical School. (2021). The health benefits of physical activity. Retrieved from Harvard Health Publishing.
  2. American Psychological Association. (2017). Stress in America: Coping with Change. Retrieved from APA.
  3. Mayo Clinic. (2019). Meditation: A simple, fast way to reduce stress. Retrieved from Mayo Clinic.
  4. Environmental Health Perspectives. (2019). The Benefits of Nature on Mental Health. Retrieved from EHP.

Redaktionen
info@kyrkjobb.se


Vill du skriva om något intressant i kyrkans värld och få det publicerat här i Kyrkjobb.se:s minimagasin Kyrkporten? Mejla info@kyrkjobb.se och beskriv din idé!