fbpx

En volontärfamilj till sjöss

Dela

Kyrkjobb.se lyfter just nu Mercy Ships viktiga arbete. Organisationen driver världens två största civila sjukhusfartyg som seglar till Afrika. Där ger de gratis operationer och vård till utsatta människor som inte har råd eller tillgång till sådant, samt utbildning till vårdpersonal i låginkomstländer. Att arbeta utifrån en båt gör också att man når en väldigt stor del av befolkningen. 50% av världens befolkning bor i närheten av en hamn, vilket gör att det är en strategisk plats att vara på. Ca 1000 volontärer från 40 olika länder är med på båtarna varje år.

Familjen Zimmergren har tidigare varit ute med Mercy Ships. Nu är de snart på väg på sin andra resa. Kyrkporten fick möjlighet att växla några ord med Andreas innan de ger sig ut igen i juli.

Varför valde ni att jobba som volontärer och varför på en båt?

 – Vi har båda varit iväg på olika ställen i världen. Malin, min fru har varit tre månader i Ecuador med organisationen APG29 och Andreas har seglat med Elida V mellan svenska kusten och ner till Spanien och Teneriffa.
Våra intressen för havet, att arbeta utomlands och att hjälpa andra kunde slås samman i Mercy Ships verksamhet. De blev en oerhört attraktiv organisation att försöka få jobba för och när vi lärde oss mer om organisationen var det ett självklart val att försöka komma med som volontärer.

Varför valde ni Mercy Ships?

– Mercy Ships arbete är helt unikt och fantastiskt på många områden. Organisationen gör så många olika saker, på många platser och för många människor. Man arbetar med utbildning, jordbruk, sjukvård och flera andra insatser som man har chans att engagera sig i. Mercy Ships finns på plats och erbjuder en trygg och säker plats även för människor, som jag t ex, som vill göra skillnad men är mer bekväm av sig. Haha. Vi får vara på plats tillsammans som familj och uppleva detta med varandra och Mercy Ships är en fantastisk organisation!

Hur länge ska ni vara borta

Vi kommer vara ute i minst två år, med möjligheten att semestra hemma fem veckor varje år. Vår förhoppning är att kunna vara ute i tre år.

Vart går färden?

– Den 1:e juli åker vi till Texas för att gå en förkurs/ Onboarding i två veckor. Efter det åker vi till båten som då kommer vara på Teneriffa och ca en månad senare seglar vi till Freetown i Sierra Leone.

Hur är det att resa iväg med barn?

Oerhört roligt! Dom förgyller verkligen tillvaron och vi ser inte några svårigheter alls att åka ut som familj. Första resan vi gjorde med Mercy Ships var vår yngsta bara 1 år och hon, liksom vi, stormtrivdes.

Har ni en kristen bakgrund?

– Vi kommer båda från liknande bakgrunder. Ingen bön eller direkta samtal vid middagsbordet, men tycker att man ska konfirmeras och döpas. Malin hittade sin tro genom Equmeniakyrkan Guntorps scouter. Jag hittade min tro genom Malin och likaså Scouterna.

Kan man bara få hjälp om man bor vid havet?

Genom ett gediget och starkt samarbete med landets regering går vi tidigt ut med annonsering för att informera om att båtarna kommer. Vi sätter upp lappar, åker runt och informerar och går mun-till-munvägen för att hitta ”rätt” patienter. Med rätt menar jag dem vi faktiskt kan hjälpa

Ja, hur väljer ni vilka patienter som ska få hjälp?

– När båten kommer till hamnen påbörjas en stor screening och urval av patienter. Och alla som har tagit sig till skeppet kommer bli bemötta av screening-teamen. Sen får man ett besked om Mercy Ships kan hjälpa till eller inte. Och får man då beskedet att vi kommer kunna operera påbörjas inplanering av dag och vilken typ av operation. Sen när dagen är inne åker ett team hem till personen och hämtar patienten och en anhörig. Vi vill förstås hjälpa så många som möjligt, men kan tyvärr inte hjälpa alla.

Vad kommer ni jobba med?

Vi kommer arbeta på båten Global Mercy. Jag som Service och Informationschef, IT-chef och Malin som Primary caregiver för våra två barn Ella och Lo. När barnen har kommit till rätta och känner sig trygga kommer Malin starta upp ett projekt inom lekterapi.
Ella och Lo kommer att ha sin skolgång och förskola via Mercy Ships Academy.

Hur finansierar ni resan?

Vi bekostar allt i vår resa själv. Mat, logi, resor, försäkring och allt annat man behöver i sin vardag. Man får mer än gärna vara med och hjälpa oss i vårt arbete.  Vi söker bidrag och sponsorer för att kunna arbeta som volontärer.

Vi finns idag på Instagram och Facebook, @famzimmergren, där finns en del om vår resa vi redan gjort och vår vardag, men vi kommer också börja vlogga på YouTube. Detta är helt nytt för oss och kommer bli väldigt spännande.

Vill du veta mer om Mercy Ships eller är nyfiken på att åka ut som volontär kan du läsa mer på https://mercyships.se/bli-volontar/


Mattias Kronstrand
mattiaskronstrand@hotmail.com

Frälsarkransen – en påminnelse om närheten till Gud

Frälsarkransen är ett radband som har blivit en symbol för andlig reflektion och bön i Sverige. Den skapades av Martin Lönnebo, en framstående svensk präst, författare och biskop. Ibland liknas frälsarkransen vid en livboj. Kanske på grund av de dramatiska omständigheter som ledde till att den kom till.

Läs mer »