fbpx

Att ge är en gåva

crop faceless woman showing small gift box on palms

Dela

Halvvägs in i fastan. Den kristna traditionen bjuder att vi avstår något under 40 dagar, så som Jesus fastade i öknen. I vår monetära tid är just pengar något vi kan använda som fastegåva. Att skänka pengar gör oss lyckligare enligt forskningen. Den amerikanske forskaren och professorn Michael Norton har studerat ämnet och berättar om detta i ett TED-talk (länk nedan).

Den största nationella insamlingen under fastan görs av Svenska kyrkan genom sin biståndsorganisation Act. Att ge är en gåva

Årets fasteinsamling – Dela lika under samma himmel.

Act Svenska kyrkan har sitt ursprung i Svenska kyrkans mission som startades 1874. Syftet var att bidra till att självständiga kyrkor skulle kunna bildas runtomkring i världen. Efter andra världskriget var nöden stor i Europa och Lutherska världsförbundet bildades 1947 i Lund av 47 lutheranska kyrkor från 26 olika länder. I Sverige startades i och med detta hjälporganisationen Lutherhjälpen. Många kommer säkert ihåg Lutherhjälpens fastebössor som delades ut i kyrkorna. 1965 ägde den första rikstäckande insamlingen rum. Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen bedrev likartad verksamhet och dessa slogs 2008 ihop till Svenska kyrkans internationella arbete, till en början med tillägget Hela världen. Namnet kom 2019 att ändras igen till Act Svenska kyrkan, för att understryka det internationella arbetet samtidigt som man blev en del av ACT-aliansen (Action by Churches Together).

Med julinsamlingen Bryt en tradition nåddes ett rekord med drygt 53 miljoner kronor. Årets fasteinsamling heter Dela lika under samma himmel och har målet att hjälpa ”människor som lever i utsatta situationer, påverkas av naturkatastrofer och flyr från krig”. 

Länkar:
Nu startar Act Svenska kyrkans fasteaktion – Dela lika under samma himmel – Act Svenska kyrkan

Historien om Act Svenska kyrkan

Michael Norton: How to buy happiness | TED Talk


Mattias Kronstrand
mattiaskronstrand@hotmail.com

cross silhouette during golden hour

Kort exposé över de moderna samfundens framväxt i Sverige

Det var en kylig dag i februari 1593. Sveriges kyrkliga ledare hade samlats i Uppsala för ett möte som skulle komma att förändra landets religiösa landskap för alltid. Det var här, i Uppsala domkyrka, som Svenska kyrkan föddes ur den katolska kyrkan och blev en nationell evangelisk-luthersk bekännelsekyrka. Men detta var bara början på en resa som skulle inkludera en annan viktig aktör i Sveriges religiösa landskap – frikyrkorna.

Läs mer »

Frälsarkransen – en påminnelse om närheten till Gud

Frälsarkransen är ett radband som har blivit en symbol för andlig reflektion och bön i Sverige. Den skapades av Martin Lönnebo, en framstående svensk präst, författare och biskop. Ibland liknas frälsarkransen vid en livboj. Kanske på grund av de dramatiska omständigheter som ledde till att den kom till.

Läs mer »