fbpx

Varför firar inte kyrkan Alla hjärtans dag?

macro shot of heart shaped cut out

Dela

Har inte dagen någonting med kyrkan att göra? Jodå, det firas Alla hjärtans dag i olika församlingar, men inte som ett allmänt firande i kyrkan som helhet. Och ja, dagen har med kyrkan att göra och nej, inte nu längre. Det är lite komplext. Så här:

Ja, för att Alla hjärtans dag, som heter Valentine´sday på engelska, kommer efter en kristen martyr. Lite osäkert vilken. Det fanns minst tre sådana under 200- och 300-talet e.Kr. En av dem, som var präst i Rom, blev ett helgon – S:t Valentin, för att han valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin tro. Brottet han begått var att i hemlighet ha viga kristna par, vilket kejsar Claudius II hade förbjudit i sin förföljelse av kristna under 200-talet e.Kr. Valentin halshöggs för sina handlingar den 14:e februari 269 e.Kr. Detta är den vanligaste teorin, men det finns också andra mer profana.

macro shot of heart shaped cut out
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Nej, för att helgonet S:t Valentin rensades bort från den romersk-katolska kyrkans helgonförteckning 1969, på grund av sin osäkra historia, tillsammans med andra helgon 1969. Därefter har mer kommersiella intressen drivit firandet av dagen. Med början i USA och nu alltmer även här i Sverige.

Så firandet som sker i våra kyrkor idag har inte så mycket med kyrkliga traditioner att göra, snarare för att dagen allmänt firas som kärlekens dag. Att manifestera kärlek ligger i linje med kyrkans intressen. Efter Kyrkportens lilla undersökning har vi sett att dagen uppmärksammades, främst med drop in-vigslar och tillika dop, men också med konserter, pyssel- och eller fikaträffar, samt gudstjänster.

Hjärtats dag

Du får min kärlek gratis

utan återgäldningskrav

Utan guldrosett och silkespapper

Utan blommor och choklad

På denna dag som blivit Valentins

Men också alla övriga

som lika fullt är hjärtats


Mattias Kronstrand
mattiaskronstrand@hotmail.com

people on concert

Musiken som väg in i kyrkan

Påskens passionsdrama har passerat. Mängder av gudstjänster, andakter och konserter har genomförts i våra kyrkor. Musiken har varit en bärande kraft, med en inledande glad festmåltid, via djup sorg till en avslutning i glädje. Med den kanske vackraste kyrkomusiken och de finaste psalmerna. Musik som berör, in i själen. Många är de musiker och körer har varit aktiva.

Läs mer »

Är kyrkan den mest AI-säkrade branschen?

Sacos rapport ”Framtidsutsikter” kommer ut årligen och listar i år bland annat präst som ett av framtidsyrkena. Men prästyrket är inte det enda inom kyrkans värld som kommer bli svårt för artificiell intelligens att ersätta. AI förändrar arbetsmarknaden och vi vet inte riktigt var det hela kommer att landa. Men mitt i teknologins framsteg framstår kyrkans kärntjänster – präst, kyrkomusiker, diakon, församlingspedagog, pastor, ungdomsledare, kyrkvaktmästare etc – som något som AI kommer ha svårt att ersätta.

Läs mer »