Boktips! “Om bön: Brev till en vän”

children reading a book under a blanket

Dela

I boken “Om bön: Brev till en vän” som kom ut 1963 (efter författarens död) tar C.S. Lewis upp en rad frågor om bön och dess roll i det kristna livet. Han gör det genom en serie brev till en fiktiv vän, Malcolm, som brottas med tvivel och frågor kring bönen.

Om Bön: Brev till en vän
Några centrala teman i boken är:

Vad är bön? Lewis ser bön som en form av kommunikation med Gud, men inte som en ensidig begäran om tjänster. Bön kan vara en form av tillbedjan, tacksamhet, klagan eller bön för andra.

Varför ska vi be? Lewis menar att bön inte handlar om att tvinga Gud att göra som vi vill, utan om att öppna våra hjärtan för Guds vilja och att låta oss formas av honom.

Hur ska vi be? Lewis ger praktiska råd om hur man kan be, men betonar att det viktigaste inte är formen eller ord en, utan att vi är ärliga och öppna inför Gud.

Vad kan vi förvänta oss av bön? Lewis menar att vi inte alltid kan förvänta oss att få våra böner besvarade på det sätt vi vill, men att vi alltid kan förvänta oss att Gud lyssnar och att han är närvarande i våra liv.

Boken är full av Lewis typiska humor och insiktsfulla iakttagelser. Den är både tankeväckande och utmanande, och kan vara till hjälp för alla som brottas med frågor kring bön och tro, inte minst unga människor. Boken har översatts till många språk och har med åren blivit en klassiker inom kristen litteratur.

Läs mer om och köp “Om bön: Brev till en vän” här. (Just nu 63% rabatt!)

Och här är några fler tips på böcker om bön och tro:
“Vägen till Gud” av C.S. Lewis
“Bönens kraft” av Andrew Murray
“Den inre bönen” av Thomas Merton

Redaktionen
info@kyrkjobb.se


Vill du skriva om något intressant i kyrkans värld och få det publicerat här i Kyrkjobb.se:s minimagasin Kyrkporten? Mejla info@kyrkjobb.se och beskriv din idé!

Nathan Söderblom – en banbrytande ekumeniker

Nathan Söderblom är ett namn som ofta dyker upp när man talar om den världsvida kyrkan och dess ekumeniska arbete. Som ärkebiskop i Svenska kyrkan under tidigt 1900-tal lade han grunden för en ekumenisk vision som skulle påverka kyrkor och samfund långt utanför Sveriges gränser. I år, när vi uppmärksammar det ekumeniska året i den världsvida kyrkan, är Nathan Söderblom mer aktuell än någonsin. Men vem var han egentligen? Och varför är hans liv och gärning särskilt relevant detta år? Den här artikeln ger en fördjupad bild av Nathan Söderbloms liv, hans bidrag till ekumenik och hur hans arv lever vidare hundra år efter den historiska ekumeniska konferensen i Stockholm.

Läs mer »
high angle view of lying down on grass

5 tips för god återhämtning

Under sommaren söker många av oss vår årliga återhämtning och avkoppling efter en tid av arbete. För oss som arbetar inom kyrkan kan detta vara extra viktigt då uppgifterna ibland kan innebära en emotionell och psykologisk belastning som en följd av många möten med människor och stort ansvar. Här nedan presenterar vi några av de bästa tipsen för god återhämtning, baserade på aktuell forskning.

Läs mer »