KYRKPORTEN
Ett mini-magasin från Kyrkjobb.se

Frälsarkransen – en påminnelse om närheten till Gud
Frälsarkransen är ett radband som har blivit en symbol för andlig reflektion och bön i Sverige. Den skapades av Martin Lönnebo, en framstående svensk präst, författare och biskop. Ibland liknas frälsarkransen vid en livboj. Kanske på grund av de dramatiska omständigheter som ledde till att den kom till.

Kort exposé över de moderna samfundens framväxt i Sverige
Det var en kylig dag i februari 1593. Sveriges kyrkliga ledare hade samlats i Uppsala för ett möte som skulle komma att förändra landets religiösa landskap för alltid. Det var här, i Uppsala domkyrka, som Svenska kyrkan föddes ur den katolska kyrkan och blev en nationell evangelisk-luthersk bekännelsekyrka. Men detta

Kyrkan och folkbildningen – är vi på väg mot en fördumning?
Vi vet mer än någonsin. Ändå är kunskapsförakt ett utbrett fenomen i vår tid. I vår tids individualistiska samhälle tror vi att vi vet bäst själva. Nedskärningarna i regeringens anslag till studieförbunden sänder också signalen att det här med bildning är något förlegat. Vi lär våra barn att ifrågasätta och

En volontärfamilj till sjöss
Familjen Zimmergren har tidigare varit ute med Mercy Ships. Nu är de snart på väg på sin andra resa. Kyrkporten fick möjlighet att växla några ord med Andreas innan de ger sig ut igen i juli.

Volontera mera!
Ordet volontär kommer från franskans volontaire och betyder frivilligt. I kyrksammanhang har det tidigare haft betydelsen av ett längre sammanhållet uppdrag, som ett volontärsår eller ett utlandsuppdrag. Numera används uttrycket ofta synonymt med ideellt arbete.

Är Valborg och 1:a maj en kristen eller hednisk högtid?
Jag planerar att skriva något kort och enkelt om Valborg och första maj, i tron att den förra vilar på hednisk grund och den senare på den, i ett historiskt perspektiv, unga arbetarrörelsens. Det visar sig, som så ofta, vara mer komplext än så.