fbpx

Historien om påsken

Dela

Påsken, då vi firar Jesu kristi död och uppståndelse, är den största högtiden inom kristendomen. Det är inte bara en helg utan en hel period i kyrkoåret med tid för reflektion, tacksamhet och firande. Men hur kommer det sig att vi i Sverige firar påsken med ägg, fjädrar, påskris, och påskkärringar? Låt oss utforska påskens historia och dess utveckling till de traditioner vi har idag.

Grunden – Jesu död och uppståndelse

Påsken har sina rötter i den judiska högtiden Pesach, som firar israeliternas befrielse från slaveri i Egypten. Men för kristna världen över är påsken framförallt en tid för att minnas och fira Jesu kristi uppståndelse från döden, tre dagar efter hans korsfästelse. Denna händelse är den mest centrala för alla kristna runt om i världen och gör att påskfirandet är den viktigaste kristna högtiden, större än julen. Påsken är symbolen för seger över döden och hopp om evigt liv.

Från kristen högtid till folklig tradition

Med kristendomens spridning över Europa anammades och anpassades många lokala vårfiranden och traditioner in i det kristna påskfirandet. I Sverige, som i många andra länder, blandades kristna traditioner med äldre, förkristna vårseder. Detta har lett till ett unikt sätt att fira påsk, där både kristna och element från andra folktraditioner och annan spiritualitet spelar stora roller.

Påskägg och fjädrar – symboler för liv och pånyttfödelse

Ägg har länge varit en symbol för liv och pånyttfödelse i många delar av världen, vilket passar väl in i påskens tema. Att måla och ge bort ägg under påsken är en tradition som sträcker sig tillbaka till medeltiden i Europa. I Sverige har detta utvecklats till att inkludera inte bara målade hönsägg, utan också chokladägg fyllda med godis, till många barns (och vuxnas) glädje.

Fjädrar och påskris är en annan svensk tradition som symboliserar livets återkomst efter vintern. Ursprungligen var detta en förkristen sed som sen anammades av kyrkan. Idag är påskriset, dekorerat med färgglada fjädrar och ibland små ägg eller kycklingar, en central del av det svenska påskfirandet, som för in våren i hemmen.

Påskkärringar – en unik svensk tradition

Påskkärringarna, är lite unikt för just den svenska påsktraditionen. Det härstammar från folkliga föreställningar om häxor. Det sägs att häxorna på skärtorsdagen flög till Blåkulla för att fira sabbat med djävulen. Idag klär sig barn i hela landet ut till påskkärringar, går från dörr till dörr och önskar ”Glad Påsk”, ofta i utbyte mot godis eller pengar – en tradition som påminner om amerikanska Halloween.

Svensk påsk är idag förknippad med just det, ett överflöd av godis! Ofta presenterat i stora påskägg av plast eller papp. Kycklingar, som är en annan symbol för nytt liv, är vanliga i påskdekorationer tillsammans med bilder av kaniner eller harar, som i många kulturer är symboler för fertilitet och våren.

Påsken i Sverige är alltså en lite rörig tradition. Samtidigt som det är en tid av eftertanke och firande, där vi minns Jesu lidande, död och uppståndelse är det också en tid för mer ”hedniska” traditioner med häxor, harar och påskris. I Sverige firar vi påsken med denna unika blandning av andliga och folkliga traditioner. Våra påsktraditioner speglar en djup respekt för livets gåva och hoppet om förnyelse.

Redaktionen
info@kyrkjobb.se


Vill du skriva om något intressant i kyrkans värld och få det publicerat här i Kyrkjobb.se:s minimagasin Kyrkporten? Mejla info@kyrkjobb.se och beskriv din idé!

townhouse corridor with wire lights

Välkommen till Kyrkporten!

Kyrkporten är Kyrkjobb.se:s nystartade mini-magasin med Mattias Kronstrand som redaktör. Här kommer du att kunna läsa om intressanta saker som händer i kyrkans värld. Ambitionen är att täcka in både sånt som är aktuellt just nu och att hitta de där guldkornen som vi tycker behöver lite mer uppmärksamhet. Ibland med fokus på de som arbetar i kyrkans värld, ibland mer allmänt.

Läs mer »